Hogyan írj diák önéletrajzot (részletes útmutató példákkal)

A kívánt állás megszerzéséhez elengedhetetlen jó önéletrajz írása. Akár középiskolába, akár főiskolára vagy egyetemre jársz, tudnod kell, milyen sablont válassz és mit foglalj bele a diák CV-be – ráadásul úgy, hogy egyúttal a jelentkezőkövető rendszerek (ATS) kívánalmainak is megfeleljen. Egy új állás megszerzése önmagában is kihívás, különösen ha még nincs munkatapasztalatod.

Versenyelőnyre tehetsz szert a rendkívül kompetitív munkaerőpiacon, ha kiemeled releváns készségeidet, képesítéseidet és kiegészítő tapasztalataidat. Ezzel elérheted, hogy hathatósan megkülönböztesd magad a többiektől, és maradandó benyomást tégy a potenciális munkaadókra. Magyarországi diákoknak vagy friss végzősöknek ajánlott CV sablonjaink segíthetnek abban, hogy modern önéletrajzot készíts a számodra szimpatikus színvilággal. Ne feledd: a lényeg, hogy önéletrajzod igényes és könnyen olvasható, ugyanakkor az áhított állás sajátosságaihoz igazított legyen.

Szeretnéd már a cikk olvasása közben testre szabni ezt a diák önéletrajz-mintát?

Készítsd el most

Diák önéletrajz minta


student1

student2

Töltsd le ezt az önéletrajzmintát - egyetemi diák CV-je

Ez a diák önéletrajz-minta Andreáé – ő harmadéves egyetemista, aki a HR területén szeretné beindítani karrierjét. Az egyhasábos formátum és egy egyszerű önéletrajzsablon mellett döntött. Azzal, hogy tanulmányait az önéletrajz tetején helyezte el, a toborzási szakember figyelmét a legfontosabb készségeire és képesítéseire irányítja. Az önéletrajz „Egyéb tapasztalat” részében tudatosan csupán az évszámok megadásával adta meg a részmunkaidős és önkéntes munkatapasztalatait.

Mi kerüljön a diák önéletrajzba?

Egy önéletrajznak vannak bizonyos kötelező elemei, illetve választható részei. Miután állás-specifikus önéletrajzodat feltöltötted a releváns tapasztalatokkal, készségekkel és személyes adatokkal, gondosan mérd fel, hogy még milyen információkat lehet érdemes belefoglalni. Ehhez további segítséget kaphatsz, ha elolvasod a témával átfogóan foglalkozó cikkünket, amely arról szól, hogyan írj jó önéletrajzot.

Amikor a diák CV-t egy konkrét munkakörhöz igazítod, járj után a téged érdeklő pozíciónak, hogy olyan kulcsszavakat és készségeket adj meg, amelyek kapcsolódnak a munkakörhöz és valósak is. Az állás-specifikus önéletrajz készítése időigényesebbnek tűnhet, de egy jól megírt önéletrajznak garantáltan meglesz a gyümölcse. Hossza legfeljebb kétoldalas legyen, de diákok és minimális (vagy semennyi) tapasztalattal rendelkező pályázók esetében inkább egyoldalas.

Egy jól megírt diák önéletrajzban kapjanak helyet legalább az alábbiak:

  • Személyes adatok
  • Személyes profil
  • Munkatapasztalat (amennyiben van)
  • Készségek
  • Tanulmányok

Az alábbi elemeket is belefoglalhatod, amennyiben valamelyik releváns:

  • Egyéb tapasztalat
  • Tanfolyamok és bizonyítványok
  • Műszaki ismeretek
  • Nyelvtudás
  • Hobbik és érdeklődési körök
  • Referenciák
  • Elért eredmények

Kötelező önéletrajzi elemek

Személyes adatok

Add meg az email-címedet és telefonszámodat is.

Személyes profil

Munkatapasztalataid és képzettségeid összefoglalója.

Munkatapasztalat

Pontokba szedve, cselekvő igék használatával.

Készségek

Demonstráld a munkakörre való alkalmasságodat.

Tanulmányok

A legutóbbi releváns képesítéseidet sorold fel.

Hasznos tipp

Amikor állás-specifikus önéletrajzot írsz, mindig az átfogó önéletrajzodra támaszkodj forrásdokumentumként. Ha készítesz ilyen átfogó CV-t, valamint utánajársz a céggel kapcsolatos kulcsszavaknak, azzal fokozod esélyedet arra, hogy az ATS-szűrés utáni jelöltlistára is rákerülj.

Hogyan írj személyes profilt a diák önéletrajzhoz

A személyes profil egy rövid szakmai bemutatkozás az önéletrajz legelején, ami összefoglalja szaktudásodat és elért eredményeidet. Kezdd a tanulmányaid, eddigi munkatapasztalataid, illetve karriercéljaid kiemelésével. Legyen tömör és világos, továbbá kapcsolódjon a megcélzott munkakör ismertetőjéhez.

További tudnivalókat olvashatsz blogbejegyzésünkben, amelynek témája: hogyan írj személyes profilt.

Tippek a személyes profilhoz

  • Igazítsd az adott álláslehetőséghez
  • Hangsúlyozd ki egyedi pozitív tulajdonságaidat
  • Foglald bele a kulcsszavakat
  • Fogd rövidre, világos fogalmazásmóddal

Érettségizett diák személyes profilja - példa

Rendkívül motivált, adatokkal foglalkozni szerető érettségizett diák vagyok, akit kiemelten érdekel az informatika. Járatos vagy a Python és Java nyelvekben; alapos ismeretekkel rendelkezem az algoritmusokról és adatszerkezetekről. Technológiai cégnél keresek gyakornoki pozíciót, amelynek keretében fejleszthetem programozási készségeimet és hozzájárulhatok az üzletfejlesztéshez.

Középiskolát végzett személyes profilja - példa

Középiskolát végeztem, kreativitás jellemez, és szenvedélyesen érdekel a grafikai tervezés. Magas szinten járatos vagyok az Adobe Creative Suite használatában, és kiterjedt portfóliót tudok felmutatni diákújságokból. Célom, hogy kiváló művészi, együttműködési és kommunikációs készségeimet hasznosítva gyakorlati szakmai tapasztalatot szerezzek tervezőstúdióban vagy marketingügynökségnél.

Középiskolai diák személyes profilja - példa

Lelkes, adatokkal szívesen foglalkozó végzett diák vagyok, aki szenvedélyesen érdeklődik a marketing iránt. Gyakorlati tapasztalatom van közszereplés, ügyfélszolgálat és csapatvezetés terén. Kommunikációs és elemzői készségemet kamatoztatva szeretnék webmarketing-karrierbe kezdeni. Marketingasszisztensként keresek gyakornoki pozíciót csapatorientált startupnál vagy kisvállalkozásnál.

További tippeket és állás-specifikus személyes profil példákat találhatsz végzett diák önéletrajzának megírására vonatkozó útmutatónkban.

Egyetemi hallgató személyes profilja - példa

Lelkiismeretes és jó kézügyességű, neurológia szakirányos másodéves orvostanhallgató vagyok. Kutatások végzése, beteggondozás és agyi képalkotó technikák iránt kiemelten érdeklődöm és ezek terén rendkívül képzett vagyok. A gyakornoki pozícióban szerzett adminisztratív és problémamegoldó készségemet szeretném klinikai környezetben kamatoztatni.

Diplomás személyes profilja - példa

Nemzetközi emberi jog főszakirányon szereztem diplomát; szervezett és összeszedett vagyok; ügyfélkapcsolatok kiépítésében tapasztalt; bírósági eljárások és bírósági leiratok terén tájékozott. Járatos vagyok a jogi kutatásban, dokumentumok iktatásában és időgazdálkodásban. Belépő szintű állást keresek elismert, professzionális ügyvédi irodánál politikai tanácsadóként.

Gyakornok személyes profilja - példa

Ambiciózus és analitikus szemléletű üzleti elemző gyakornok vagyok, akit kiemelten foglalkoztat az üzleti problémák hatékony és adatokon alapuló megoldása. Kiváló kommunikációs és problémamegoldó készséggel rendelkezem. Járatos vagyok jelentések készítése, kutatások végzése és adatok elemzése terén.

Milyen készségeket tüntess fel egy diák önéletrajz készítésekor

studentskills

A készségeknek sokféle fajtája van – némelyek természetesebb adottságok, mások kevésbé. Amikor arról döntesz, mit említs meg az önéletrajzodban, ne engedj a kísértésnek és ne kreálj készségeket magadnak pusztán azért, mert előnyösnek véled. Inkább gondosan mérd fel, melyek a legfontosabb készségeid, és csoportosítsd azokat releváns kemény (szakmai) és puha (személyes) készségek szerint.

A készségek fajtái

A puha készségek olyan személyes tulajdonságok, amelyek a másokkal való kapcsolataidat határozzák meg.

A kemény készségek kézzelfogható kompetenciák, amelyekre a tapasztalataid során tettél szert.

Puha készségek

  • ambiciózus
  • lelkes
  • lelkiismeretes
  • ügyfélorientált
  • rugalmas

Kemény készségek

  • programozás
  • szövegírás
  • közösségimédia-marketing
  • ügyfélszolgálati ismeretek

Univerzális készségek

  • problémamegoldó készség
  • kritikus gondolkodás
  • vezetői készségek
  • alkalmazkodókészség
  • csapatmunka

Ha elolvasod cikkünket arról, miként tüntesd fel a készségeket az önéletrajzban, további hasznos ötleteket kaphatsz a CV e szegmensének tökéletesítéséhez.

Hogyan add meg a munkatapasztalatokat a diák önéletrajzban

studentexperience

E szakasz célja, hogy felsorolja a releváns állásaidat, bemutassa a mindennapi feladataidat, az ezek végzése során alkalmazott tudásodat, valamint a főbb eredményeket vagy megszerzett ismereteket. Használj erőteljes cselekvő igéket az önéletrajzban, amelyek demonstrálják azt, amit letettél az asztalra – például elértem vagy biztosítottam. Kizárólag olyan tapasztalatokat foglalj bele a CV-be, amelyek az adott pozíció szempontjából lényegesek, vagy pedig amelyek révén univerzálisan hasznosítható készségekre tettél szert. Mindez növeli az állásszerzés esélyét, mert rámutat arra, hogy rendelkezel az áhított álláshoz szükséges alapvető kompetenciákkal.

További hasznos tudnivalókat olvashatsz blogbejegyzésünkben, amelynek témája: munkatapasztalat az önéletrajzban.

Tippek a munkatapasztalatokhoz

  • A feladataidat és elért eredményeidet is add meg.
  • A mondatokat kezdd cselekvő igékkel.
  • Légy tömör és összeszedett.
  • Számadatokkal támaszd alá állításaidat.

Példák munkatapasztalatra diák önéletrajzban:

Digitális marketing asszisztens | Astro Results Kft., Budapest | 2023 - jelenleg

Tartalommarketing-kampányokat bonyolítottam le a márka láthatóságának fokozása és a versenytársaktól való megkülönböztetés céljából. Marketingrendszerek továbbfejlesztésében vettem részt a CRM és az automatizálási rendszerek hatékonyságának növelése érdekében. Piacelemzést és piackutatást végeztem a kiemelkedő ügyfél-elégedettség fenntartása végett.

  • Eredményesen, 20%-kal növeltem a közösségi médiában a célcsoport bevonódását azzal hogy tartalom-közzétételi ütemtervet és tudatos posztolási stratégiát vezettem be.
  • Hozzájárultam az emailmarketing-kampányok optimalizálásához, amelynek eredménye a megnyitási és rákattintási arány 15%-os javulása volt.
  • Tartalomkezelő és automatizálási rendszerek (pl. Salesforce, Eloqua, Workfront) hatékonyságának növelését végeztem.

Koktélkészítő pultos | Duna Lounge, Szentendre | 2022-2023

Sokszínű koktélválaszték készítését és felszolgálását végeztem, gondoskodva a vendégek elégedettségéről. Folyamatosan biztosítottam a bár környékének tisztaságát és rendjét, betartva az egészségügyi és biztonsági előírásokat. Kommunikáltam a vendégekkel, ajánlásokkal segítettem őket és vendégszerető légkört teremtettem.

  • Elismerésben részesültem italkészítési készségeim okán, ami hozzájárult a vendégek részéről érkező pozitív visszajelzések 15%-os növekedéséhez.
  • Hatékonyabb készletezési rendszert valósítottam meg, amivel visszaszorítottam a hulladék mennyiségét és 10%-kal csökkentettem a készleteltérések előfordulását.
  • Vezető szerepet töltöttem be egy tematikus koktél-itallap kialakításában, ami a kiemelt italok esetében az értékesítés 25%-os növekedését eredményezte.

A pultos önéletrajz készítéséről szóló cikkünkben további tippeket találsz arra vonatkozóan, miként állíts össze önéletrajzot ehhez a munkakörhöz.

Részmunkaidős közösségi média gyakornok | Duna Lounge, Szentendre | 2022-2023

Kezeltem az összes közösségi média profilt, és három hónap alatt 5 ezerrel növeltem a követők számát az Instagramon. A különféle közösségimédia-platformokat átfogó stratégiai tartalommarketing-tervet dolgoztam ki.

  • Eredményesen (5 ezerrel) növeltem az Instagram-követők számát, így fokozva az online jelenlét intenzitását.
  • Végrehajtottam egy tartalommarketing-terv gyakorlati megvalósítását, amelynek eredménye az ügyfelek bevonásának 25%-os növekedése lett.
  • Influenszerekkel együttműködésben szponzorált tartalmakat állítottam elő, ami a márka hitelessége és a márkához kapcsolódó bizalom terén 15%-os növekedést eredményezett.

Közgazdaságtan magántanár | Pannon Egyetem, Veszprém | 2020-2022

Egyéni és csoportos oktatást nyújtottam elsőéves közgazdaságtan-hallgatóknak – az órákat a tanulmányi szükségleteikhez igazítva. A diákok oktatása során a képzés anyagának megértésére, alkalmazására és magas szintű elsajátítására fektettem a hangsúlyt. Konkrét témákhoz és tanulási stílusokhoz igazított oktatási anyagokat fejlesztettem és állítottam össze.

  • A diákok tanulmányi eredményei 20%-kal javultak.
  • Új órai anyagok elkészítését kezdeményeztem és hajtottam végre, amivel megkönnyítettem a diákok tanulmányi előmenetelét.
  • Elismerésben részesültem eredményes oktatási módszertan bevezetéséért, a diákok aktivitásának fokozásáért és a tanulmányi eredmények javításáért.

További ötleteket meríthetsz az ehhez szorosan kapcsolódó tanár önéletrajzmintából.

Pincér | Főtér étterem, Piliscsaba | 2018-2020

Barátságos, ugyanakkor professzionális hozzáállásom révén kiemelkedő vendégkiszolgálást nyújtottam a rendelések felvétele, fogások felszolgálása és a vendégek kérdéseinek megválaszolása terén. A csapat többi tagjával együttműködve gondoskodtam a műszakok zökkenőmentes lebonyolításáról – beleérte a rutinellenőrzéseket, a folyamatos képzéseket és a hatékony kiszolgálás szempontjait. Elláttam a tiszta és rendezett éttermi környezethez szükséges feladatokat, azon belül az asztalok megterítését, a szokásos takarítási teendőket és az egészségügyi előírások betartását.

  • Elnyertem a „Hónap pincére” címet, amiért a figyelmes kiszolgálás révén biztosítottam a vendégek folyamatosan magas szintű elégedettségét.
  • Hozzájárultam a műszakszervezési eljárások fejlesztéséhez, ami nagyobb hatékonyságot és rövidebb várakozási időket eredményezett.
  • Pozitív visszajelzéseket kaptam a vendégektől kiváló szóbeli kommunikációs készségeim okán, illetve amiért jól teljesítettem nyomás alatt, feszített tempójú éttermi környezetben.

Olvasd el kapcsolódó, pincér / pincérnő önéletrajz készítéséről szóló cikkünket, amelyből többet is megtudhatsz e munkakörre vonatkozóan.

Hogyan írj diák önéletrajzot, ha nincs munkatapasztalatod

Ha még nincs munkatapasztalatod (vagy nagyon kevés), akkor állítsd a tanulmányaidat az önéletrajz középpontjába – mégpedig a készségalapú önéletrajz formátum alkalmazásával. Szintén jó megoldás, ha illesztesz az önéletrajzba egy „Egyéb tapasztalatok” részt a részmunkaidős vagy önkéntes munkáid bemutatása céljából. Ebben ismertetheted a feladatkörödet; feltüntetheted a cég vagy szervezet nevét, amelynek dolgoztál; illetve az időszakokat hónapok megadása nélkül, csak évekkel. Egy tudatosan összeállított CV hozzásegíthet ahhoz, hogy minél több interjúra hívjanak be, így magán az állásinterjún lehetőséged nyílik majd részletesebben is beszámolni ezekről.

Példa a munkatapasztalat nélküli diák önéletrajz készítésére:

Értékesítési gyakornok | C&A, Budapest | 2022 - jelenleg

Különféle feladatok kapcsán támogattam az értékesítési csapatot a vevők bevonásának fokozása és az értékesítési célok elérése érdekében. Segédkeztem a vevőkapcsolatok kezelésében, megismerkedtem a termékek jellemzőivel, és részt vettem üzletfejlesztési célú értékesítési stratégiák kidolgozásában.

  • Megvalósítottam egy célzott kapcsolatépítési email-kampányt, ami a potenciális vevők válaszadási arányában 15%-os növekedést eredményezett.
  • Az értékesítési csapattal együttműködésben kidolgoztam és lebonyolítottam egy termékbemutatót, ami a konverziós ráta 10%-os javulásához vezetett.
  • Proaktív módon felkutattam és megkerestem potenciális ügyfeleket, amivel hozzájárultam az értékesítés bővülésének 20%-os erősödéséhez.

Nézd át értékesítői önéletrajz készítésére vonatkozó útmutatónkat, amelyben további tippeket találsz ahhoz, miként igazítsd az önéletrajzodat konkrét álláshoz.

Példák egyéb tapasztalatra:

  • Szakmai gyakorlat vagy munkakör-megfigyelő látogatás (job shadowing): Ezt a munkatapasztalat egyfajta helyettesítőjének tekintheted. Törekedj arra, hogy a szakmai gyakorlat során minél több feladatban vagy projektben segédkezz. Használd ki e tapasztalatszerzési lehetőséget arra, hogy a lehető legtöbbet tanulj. Kövesd végig valakinek a munkanapját, hogy képet kapj róla, neked való-e az adott pálya vagy munkakör, illetve milyen készségekre kell alapoznod annak során. A szakmai gyakorlat során elsajátított készségek ráadásul munkavállalóként is értékesebbé tesznek.
  • Tanulószerződéses képzés és tanoncidőA szakmai gyakorlathoz hasonlóan ezek is a tanulmányi, személyes és szakmai érdeklődés területei közti távolságot hidalják át. Meglétük azt jelzi egy toborzási szakember számára, hogy kemény (vagyis szakmai) készségekre tettél szert gyakorlati tapasztalat útján. Tekintheted ezt a karrieredbe történő befektetésnek. Bár az efféle képzésekért általában nem fizetnek túl sokat, a hasznuk mégis jóval nagyobb, mint amilyennek első látásra gondolnád.
  • Egyéni vállalkozás, szabadúszó tevékenységek vagy önkénteskedés: Ezek is hasznosak lehetnek, de ügyelj rá, hogy valóban kapcsolódjanak a megpályázott álláshoz vagy pedig univerzálisan hasznosítható készségeidről tanúskodjanak. Add meg a pozíció megnevezését, a cég vagy ügyfél nevét, és a vonatkozó dátumokat.

Ezek bármelyike remek példa lehet egy egyetemi hallgató önéletrajzában. Gondold végig azokat a tevékenységeket vagy tapasztalatokat, amelyek legrelevánsabbak az adott munkakör szempontjából, és ezeket foglald bele a pályázati anyagaidba.

További karriertanácsokat találsz blogbejegyzésünkben, amelynek témája: hogyan írj önéletrajzot, ha még nincs munkatapasztalatod.

Hasznos tipp

Ha diákként még nem vagy biztos abban, milyen jellegű munkát szeretnél majd végezni, érdemes csatlakoznod egy munkakör-megfigyelő (job shadowing) programhoz. Ez olyan munkahelyi képzés, amelynek során a képesítetlen munkavállaló egy tapasztaltabb munkavállalótól tanul.

Hogyan add meg a tanulmányaidat a diák önéletrajzban

studenteducation

A CVMaker egyértelműen azt tanácsolja, hogy ha egyetemi hallgatóként írsz önéletrajzot, a tanulmányi eredményeidre és elvégzett kurzusaidra összpontosíts, illetve azokra a diáktársaságokra, amelyeknek tagja vagy. Az önéletrajz elrendezésében érdemes a tanulmányokat a munkatapasztalatok fölé helyezni. Hangsúlyozandó elemként legyen jelen egy rövid ismertető a tanulmányaidról, amelyben feltüntethetsz releváns kulcsszavakat, illetve bármely olyan projektet, amelyben részt vettél, vagy készséget, amelyet elsajátítottál tanulmányaid során.

Szerkezet:

[Képzés neve] [képzés jellege], [intézmény/iskola neve], [hely], [tanulmányok időszaka, végzés éve vagy „folyamatban”]

Példák a tanulmányokhoz

  • Digitális marketing alapok - Digital Pro Akadémia, 2022
  • Közgazdász diploma - Pécsi Tudományegyetem, 2021 - jelenleg
  • Emelt szintű érettségi (matematika, fizika) - Leöwey Klára Gimnázium, Pécs

A tanulmányi rész összeállításakor mindig add meg a végzettség/diploma típusát, szintjét, az oktatási intézményt, az elvégzés dátumát (vagy azt, hogy még folyamatban van), valamint a releváns tárgyakat. Gyakornoki pozíciót kereső vagy végzett diákként a legjobb, ha csak az utolsó év releváns tárgyait és projektjeit tünteted fel, illetve a kiemelkedően jó eredményeidet. Az alábbiakra térhetsz ki itt:

  • Egyetemi diploma: Add meg az alapképzésben, mesterképzésben vagy doktori képzésben szerzett diplomád megszerzésének dátumát. Alternatív megoldásként megadhatod a végzés várható évét vagy azt, hogy folyamatban van; továbbá a releváns tárgyakat és kitűnő osztályzatokat.
  • Diploma ismertetése vagy szakdolgozat témája: Ha még nincs (sok) munkatapasztalatod, a tanulmányaidat konvertáld munkaköri leírássá – belefoglalva az elsajátított készségeket és az egyetemi projekteket, amelyeknek részese voltál.
  • Releváns egyetemi tárgyak: Add meg a közvetlenül a képzési programhoz tartozó tárgyakat pontokba szedve. Összpontosíts azokra a tárgyakra, amelyek az állás leírásához vagy a cég céljaihoz érdemben kapcsolódnak.
  • Bizonyítványok, tanfolyamok és képzések: Ha végeztél iskolán kívüli tanfolyamokat, akkor ezeket is a tanulmányi részbe foglald bele. Szintén jó megoldás, ha úgy formázod az önéletrajzodat, hogy ezeket a részeket különválasztod akár az üres hely kitöltése érdekében, akár azért, hogy jobban kiemeld. Állásszerzési esélyeid javítása érdekében nyugodtan tüntesd fel a CV-ben a szakmai tanfolyamokat és bizonyítványokat, amennyiben kapcsolódnak tanulmányaid területéhez.
  • Érettségi: Felesleges a másodfokú tanulmányokat minden tantárggyal együtt megadni. Inkább az érettségi eredményeit tüntesd fel. Ne feledd, hogy ez a rész nem kötelező eleme az önéletrajznak, és azt javasoljuk, hogy inkább hagyd ki belőle. Ha nemzetközi középiskolába jártál, azt érdemes lehet megemlíteni, mert sokszínű és multikulturális közegben történő munkavégzésre való alkalmasságodat, illetve nyitottságodat hangsúlyozza ki.

További diákoknak szóló önéletrajzírási tippeket találsz blogbejegyzésünkben, ami arról szól, hogyan állj munkába végzés után pályakezdőként.

Miként említs meg hobbikat és érdeklődési köröket a diák önéletrajzban

Ez nem kötelező része az önéletrajznak, és általában érdemesebb elhagyni. Csak végső esetben folyamodj a feltüntetéséhez, ha már az összes többi szükséges részt feltöltötted. Amennyiben például újságírói állásra pályázol, nem rossz elgondolás, ha rámutatsz a kreatív írás iránti érzékedre vagy a design iránti érdeklődésedre.

Hobbikat és érdeklődési köröket (ha relevánsak) feltüntethetsz az „Egyéb tapasztalat” részben, ahol részletesebben kifejtheted a mellékállásaidat, önkénteskedéseidet és más tapasztalatokat. Azt javasoljuk, kerüld az olyan jellegű hobbikat, mint a barátokkal együtt töltött idő, számítógépes játékok vagy olvasás, mert ezek nem tesznek érdemben hozzá az önéletrajzhoz.

Példák a diák önéletrajzban említhető hobbikra és érdeklődési körökre:

  • Rajzolás
  • Blogolás
  • Fényképezés
  • Önkénteskedés
  • Sütés-főzés
  • Programozás
  • Színjátszás

További információkat találsz cikkünkben, amelynek témája: hogyan adj meg hobbikat és érdeklődési köröket a CV-ben.

Főbb tanulságok

A fenti példák és tippek révén alaposabb képet alkothattál arról, mitől lesz jó egy önéletrajz diákoknak; melyek annak szükséges elemei; és miért fontos, hogy önéletrajzodat a konkrét álláshoz igazítsd. Szakértői tanácsaink figyelembevételével máris könnyebben készíthetsz kitűnő, jól szerkesztett CV-t.

Önéletrajzírási tippek diákoknak:

  • Mindig pontos és naprakész személyes adatokat adj meg.
  • Ne adj meg régi, nem professzionális email-címet.
  • Egyszerű, tömör és professzionális fogalmazásmódot használj.
  • Valótlan információ (vagy amit az állásinterjún nem tudsz alátámasztani) ne kerüljön az önéletrajzba.
  • Kerüld a köznyelvi megfogalmazásokat és a szlenget.
  • Karriered beindításakor belépő szintű állásokra vagy gyakornoki pozíciókra pályázz.
  • Olvasd át alaposan az önéletrajzodat, hogy kiszűrd az elütéseket és helyesírási hibákat.

Foglaljuk össze

Ajánlott

  • Megfelelő önéletrajz-formátum kiválasztása
  • Világos és tömör fogalmazásmód
  • A kész anyag alapos átolvasása
  • Hozzáigazítás az adott álláslehetőséghez
  • Rendezett és ATS-barát kialakítás

Nem ajánlott

  • Köznyelvi stílus vagy szleng használata
  • Nem naprakész adatok megadása
  • Olyan adatok és tények feltüntetése, amelyeket nem tudsz alátámasztani
  • A szakmai kapcsolati háló figyelmen kívül hagyása
  • Túlbonyolított design

A következő lépés?

Ismerkedj meg alábbi szolgáltatásainkkal, amelyek segítenek az elindulásban – akár a nulláról pillanatok alatt létrehozni egy önéletrajzot, akár a meglévőt feljavítani:

  • Önéletrajzkészítő: könnyen használható eszközünkkel testre szabott, jól szerkesztett önéletrajzot állíthatsz össze.
  • Önéletrajzírási szolgáltatás: vedd fel a kapcsolatot szakértőink egyikével, akitől visszajelzést és szakmai tanácsokat kaphatsz arra nézve, miként igazítsd önéletrajzodat egy adott álláslehetőséghez.
  • Blog: olvass bele útmutatóinkba és rövid cikkeinkbe, hogy alaposabb képet nyerj az álláshoz jutási esélyeidet növelő legelőnyösebb stratégiákról. Blogunkban például hasznos tanácsokat kaphatsz arról, hogyan láss neki egy kísérőlevél megírásának.

Professzionális önéletrajzokra és különféle formátumokra további példákat találsz, ha megtekinted az alábbi opciókat:

  • Egyszerű
  • Készségalapú

Diák önéletrajz minták, amelyekkel könnyebben jutsz álláshoz

Készítsd el most

GyIK

1. Melyik a legelőnyösebb önéletrajz-felépítés diák önéletrajz írásához?

Kezdd az elérhetőségekkel, aztán jöhetnek a CV alapvető egységei – mint a tanulmányok vagy a munkatapasztalatok. Ügyelj arra, hogy a személyes profil az önéletrajz elejére kerül ugyan, de a legvégén kell megírni. Egész mondatokban fogalmazz, cselekvő igéket vagy jelzőket a mondat elejére helyezve, mert ez meggyőzőbb és összeszedettebb stílust eredményez.

2. Miben tér el más önéletrajzoktól egy önéletrajz diákoknak?

A nagy különbség alapvetően az, hogy még nincs annyi munkatapasztalatod, mint annak, aki már régóta jelen van a munkaerőpiacon. A szerény munkatapasztalat általában hátrányt jelent, de a munkaadók tisztában vannak vele, hogy a diákok vélhetően nem rendelkeznek még az összes elvárt készséggel – kivéve persze, ha idősebb diákokról van szó, akik már karrierjük közben ültek vissza az iskolapadba. A diákok számára optimális önéletrajzsablonnak az egyén pozitív tulajdonságaiból kell többet kihoznia a releváns munkatapasztalatok előtérbe helyezése helyett. Lényegi különbség van a hagyományos (időrendi) és a készségalapú (funkcionális) CV között.

3. Melyik a legkedvezőbb önéletrajz-formátum diákok számára?

Amennyiben a megfelelő önéletrajz-elrendezést alkalmaztad és tudatosan építetted fel a CV-t, akkor a megformázás az utolsó teendő az önéletrajz írása során. Nincs egyetlen kizárólagosan helyes formátuma az önéletrajznak, de bizonyos szempontokra tekintettel kell lenni. Ilyen például a betűtípus és betűméret, vagy hogy az egyes részek közt mekkora helyet hagysz. Ideális esetben az önéletrajz nem hosszabb két oldalnál, de ha meg tudod úgy formázni, hogy egy oldalra elférjen, az még szerencsésebb.

4. Milyen hosszú legyen a diák önéletrajz?

Törekedj arra, hogy a CV szövege tömör és összeszedett, önéletrajzod pedig egy-, maximum kétoldalas legyen. Ebből persze nem következik, hogy az önéletrajz nem lehet hosszabb a tipikusan ajánlottnál. Többoldalas önéletrajzot indokolhatnak például a tudományos, műszaki, mérnöki pozíciók.

5. Hogyan írj önéletrajzot, ha még egyetemi hallgató vagy?

Diák önéletrajz írásakor kövesd az önéletrajzírás menetének szokásos lépéseit, amelyek közé többek közt a tervezés, kutatás, az átfogó és az állás-specifikus önéletrajz elkészítése tartozik, végül pedig az ellenőrzés és korrektúra. Mondandód hatásos kommunikálása érdekében alkalmazz cselekvő igéket és rövid bekezdéseket. Ügyelj azokra a kulcsszavakra, amelyek a cég honlapján és az álláshirdetésben felbukkannak. Segítségül hasznosítsd az egyetemi diák számára íródott fenti önéletrajzmintát.

6. Van-e kifejezetten a diák önéletrajz írásához való fogalmazásmód?

Világos nyelvezetet és összeszedett struktúrát alkalmazz, kerüld a félreérthető megfogalmazásokat, és erőteljes cselekvő igéket használj a toborzási szakember meggyőzése érdekében. Tartsd magad azoknak a kulcsszavaknak a használatához, amelyek a cég honlapján és az álláshirdetésben szerepelnek. Az önéletrajz hivatalos dokumentum, kezeld hát úgy – még akkor is, ha az adott cég a szokványostól eltérőnek tartja magát.

7. Milyen elrendezés optimális egyetemi diák önéletrajzához?

Az önéletrajz elrendezése könnyen olvasható szerkezethez igazodjon. Az egyes részek úgy legyenek kialakítva, hogy a munkatapasztalat vagy a tanulmányok kövessék a személyes profilt – vagy pedig kerüljenek egymás mellé, amennyiben kéthasábos CV mellett döntesz.

További hasznos ötleteket találsz bejegyzésünkben, amelynek témája: hogyan javítsd fel az önéletrajzodat.

Kapcsolódó cikkek

Több mint 112 872 felhasználó készítette már el önéletrajzát

Az önéletrajz készítővel gyorsan és egyszerűen létrehozhat egy egyedi és professzionális önéletrajzot 15 percen alatt.

Készítse el önéletrajzát

Növelje az állásszerzés esélyét azzal, hogy professzionálisan megtervezett önéletrajzsablonjainkkal és kiegészítő színvilágunkkal készíti el önéletrajzát.